Propellerads Propellerads Propellerads

Monday, 29 April 2013

General Interview Questions and Answers for freshers and experienced

1.Do you have any questions about our company ?

Ans.If you have paid attention during the interview and if you have done your homework, this would be a good time to ask for more details about some aspect of the company's organizational structure or products. It would not be a good time to ask about your first raise. You could also ask questions about the community, training programs or work environment.

2.How would you evaluate your ability to deal with conflict ?

Ans.You could reply by saying that you are quite good at handling conflicts. You could support your answer by giving some examples from your previous job experience where you had to tackle such a situation and the results that you got.


3.If you are hired, what kind of training do you feel you will require before you start making a productive contribution to the organization ?

Ans.Now this is a question which entirely depends upon the kind of work you are planning to take up. If job profile matches with your educational qualifications, you can reply about the same & show an inclination to start your job right away. But if you are switching to a relatively new field, you need to show some interest in preliminary training to allow you to get a grip of things.

4.How would you describe a successful manager?

Ans. You can mention that in order to be a successful manager, the person should have the vision and capabilities to formulate strategies to reach his/her targets & communicate the same to his /her team members in a proper manner to be effective. The successful manager should lead by example & inspire others to recognize, develop & apply their talents to their utmost potential.

5.Let us hear what you know about our company?

Ans.This is a common question for which you need to be prepared beforehand. You can search for the company online & gather as much information as you can. Read blogs & sites related to the company, talk to your college alumni who have worked there for an advantageous position.

6.Which is more important to you, the job itself or your salary ?

Ans.Both the aspects in this question have equal weight. You can reply by saying that a salary that matches with your skills & experience is important but it is one part of the larger whole. The main issue is that I should enjoy the work that I am doing, fit into the work culture of the organization and also that I should have a feeling of doing something genuinely productive.

7.How open are you to the idea of relocation ?

Ans.You could reply to this using a bit of diplomacy. Do not reject the idea of relocation outright. What you can say is that if there are better opportunities in the company and if it involves relocating, then you will be quite open to it.

8.Let us hear about your salary expectations?

Ans.This question also needs to be handled tactfully. You could reply and say that I am the best suited person for this particular position and if you also feel the same, then I am quite confident that the salary package will be fair and satisfying for both of us.

9.What two or three things are most important to you in your job?

Ans.This is a really important question because most of the things that you mention in the answer will definitely reflect in your productivity. What you can say is that I want to be happy & passionate about the job that I am taking up & would like an environment which is conducive for better performance & higher efficiency. Proper communication, a cooperative staff & job satisfaction are other important aspects which make or break any worker.
10.Are you applying for other jobs?

Ans.Be honest but do not spend a lot of time in this area. Keep the focus on this job and what you can do for this organization. Anything else is a distraction.

11.How long do you think you will work for us if you are hired ?

Ans.Do not attempt any specific answer here because it might be taken to mean something else. Every organization is aware that workers leave after a particular time. But by giving a specific answer, you are telling them that after taking all the training and expertise here, I’ll be leaving for greener pastures, which really looks bad upfront. What you can say is that I would prefer to work for a long time or as long as it suits both of us and feel that I am doing a good job.

12.Describe how you would be an asset to this organization if you are hired?

Ans.This question should always be prepared in advance. It is one of the most important questions in the interview because it is directly related to the position for which you are being interviewed. This particular question gives you the chance to highlight your best points and strengths and can be explained with due examples.

No comments:

Post a Comment